Събития и новини

now browsing by category

 
Posted by: | Posted on: април 15, 2015

„Красота, сътворена от ръцете на баба“

Красотата около нас, не е плод само на днешния ден, НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, я носим в душите си от баби и прабаби. Остава само да се замислим как да я запазим и предадем на следващите поколения. Гражданско сдружение „Загорово” полага усилия за
опазване и съхраняване на културно-историческото наследство, възраждане на културните традиции и ценности. В тази посока бе и днешното гостуване в ЦДГ гр.Ветрен, по покана на директора г-жа Йорданка Лютакова. Малките палавници гледаха с интерес презентацията „Красота, сътворена от ръцете на баба”. Докоснаха се до истински предмети от бита на миналото, забавляваха се истински, облечени в оригинални стогодишни детски носии. Любопитство и интерес се четеше в детските очи, трепетните им ръчички бързаха да докоснат тъкани и шевици, а за нас остана удоволствието да покажем тази красота и да накараме децата да помислят с любов за хората, сътворили тази красота. Така се възпитава патриотично чувство – на малки стъпки и с много обич и възхищение!
"Красота, сътворена от ръцете на баба"SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

Posted by: | Posted on: февруари 23, 2015

БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС

10997693_852860318091032_4663041368190763875_n

БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС

  УВАЖАЕМО СДРУЖЕНИЕ ,,ЗАГОРОВО,,

ПОЗВОЛЕТЕ МИ, ОТ ИМЕТО НА КМЕТСТВО ВИНОГРАДЕЦ И НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ,,Д-Р ПЕТЪР БЕРОН-1928,, 

ДА ВИ ИЗКАЖА НАШАТА ГОЛЯМА БЛАГОДАРНОСТ ЗА ПОДКРЕПАТА И ФИНАНСОВАТА ПОМОЩ, КОЯТО НАПРАВИХТЕ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕТО И ПРОВЕЖДАНЕТО НА КУКЕРСКИЯ ПРАЗНИК ВЪВ ВИНОГРАДЕЦ.
БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ДОБРИНАТА, БЛАГОРОДСТВОТО И ЧОВЕЧНОСТТА!
ОТ МОЕ ИМЕ И ОТ ИМЕТО НА КМЕТСТВОТО, ЖЕЛАЕМ НА ВАС И ВАШИЯ ЕКИП НА СДРУЖЕНИЕТО МНОГО ЗДРАВЕ, БЛАГОПОЛУЧИЕ И НЕСТИХВАЩ ЕНТУСИАЗЪМ. НЕКА ВЪВ ВАШИЯ ДЕН ИМА ПОВЕЧЕ ЧОВЕШКА РАДОСТ И ЩАСТЛИВИ УСМИВКИ!

НЕДЯЛКА МЕРДЖОВА-СЕКРЕТАР НА ЧИТАЛИЩЕТО

Posted by: | Posted on: февруари 23, 2015

КУКЕРИ – С. ВИНОГРАДЕЦ, 2015г.

10168141_1560326537559935_4015553786743954499_n

Гражданско сдружение „Загорово“ подпомага местен празник 

Без колебание Гражданско сдружение „Загорово“ застана зад идеята на кмета на Виноградец, г-жа Благова, Кукеровден да се превърне във фестивал. На празника, който ще се проведе традиционно на Сирни заговезни (22-ри февруари), тази година ще участват 6 групи от различни региони на България, както и три местни. Всички те ще плашат злите сили като носят страшни маски и костюми с множество големи, медни звънци. Кукеровден е народен обичай от местния фолклор, съхранен през вековете и достигнал до нас, за да можем чрез него да пречистим душите си от лошото, с пожелания за много здраве и късмет през годината. Сдружение „Загорово“ ще се включи не само с голяма финансова помощ, но и в самата организация на празника, с идеята, да не позволим да бъде изтръгнат дълбокия корен на миналото, съхранено в българските традиции и обичаи. В тях е запазена духовността на народа ни от векове насам, а народ без традиции се обезличава. През изминалата година Сдружение „Загорово“ положи основите на Първи фестивал на смокинята във Ветрен дол, също с идея той да се превърне в традиция. Подпомогна и провеждането на ежегодния събор в с. Симеоновец, който бе превърнат във фолклорен фестивал с богата палитра от песни и танци. Тежка и на моменти непосилна задача на Сдружението е стремежът да възродим българските традиции- с явното абдикиране от проблема и на Общината, и на културните институции и на държавата. И защо стигнахме до там, до този духовен апокалипсис? Къде потънаха човешките ценности- къде е вярата, духовността, човечността и благородството? Не обедняхме ли духовно през годините на т.нар. демокрация? Забравени останаха нашите традиции- това, което ни отличава като народ, това, в което са кодирани изконните човешки ценности. И ако в утвърдените през вековете национални традиции се оглежда духовността на всеки народ, то тяхното опазване и предаване на поколенията е морален дълг и родолюбие! Нека изпълним дълга си, като ги обогатим и опазим завинаги! Те ще съхранят българската нация. Ние от Сдружение „Загорово“ доказахме, че можем не само да възраждаме традиции, но и да покажем изгубената ни история, да си спомним кои сме били- за да почерпим неограничена енергия за днешното ни съществуване. Борбата е по-лека, когато не сме сами. Присъединете се към нас и нашата кауза: ДА ВЪЗРОДИМ ТРАДИЦИИТЕ, ДУХОВНОСТТА И ЧОВЕЧНОСТТА!“

Posted by: | Posted on: февруари 23, 2015

Възраждане на стара традиция

10988946_1560254220900500_3018407714473769161_o

 

По инициатива на пенсионерския клуб, читалището, кметството и с активнато участие и подкрепа на Гражданско сдружение „Загорово”,хората от с.Симеоновец се събраха да празнуват Сирни Заговезни -денят на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка! Възстановихме отколешната традиция за общо тържество на този ден. В миналото нашите прадеди най – напред сядали на трапезата у дома, искали прошка едни от други в семейството и после отивали на мегдана с лекота на сърцето да се веселят. И ние като тях – поискахме прошка и си направихме общо веселие с талантливите певци и танцьори от Детска танцова формация „Карабунарче”.

Posted by: | Posted on: февруари 5, 2015

D0-98-D0-B7-D0-BE-D0-B1-D1-80-D0-B0-D0-B6-D0-B5-D0-BD-D0-B8-D0-B53

НИЕ ЗАЛАГАМЕ НА ХОРАТА

На 31.01.2015г. в кафе – сладкарница „Загоре“ , гр. Септември, се проведе Годишно отчетно събрание на Гражданско сдружение „Загорово“. На събитието присъстваха 51 учредители, членове и съмишленици на Сдружението. Годишното събрание бе открито от председателя, който обяви неговата законност, в предвид наличието на кворум на учредителите. Присъстващите бяха запознати с отчета за дейността на Сдружението през изминалата година, финансовия отчет, както и с предложения план за работа за новата 2015 година. Събранието продължи с дебати по дейността на сдружение „Загорово“, гражданския контрол над общинските власти, множество предложения по новия план за работа и визията на Сдружението. На събранието бяха приети от учредителите десетки нови членове на „Загорово“. Гражданско сдружение „Загорово“ е сдружение НА гражданите и ЗА гражданите. Стремим се да подпомагаме всички културни дейности, за да съхраним българските традиции. В тях са кодирани изконни човешки ценности. Нашата мисия е да възродим ТРАДИЦИИТЕ, ДУХОВНОСТТА И ЧОВЕЧНОСТТА. Чрез упражняване на контрол над местната власт, искаме да променим към по-добро нашето настояще и бъдещето на децата ни. За да живеем добре, трябва да го изискваме всички. Ние поставихме началото на това толкова съкровено и нормално желание- желание за добър живот, за просперитет и сигурност. Всеки гражданин, който споделя нашите цели и идеи, без значение пол, възраст, религиозна, етническа или политическа принадлежност, е добре дошъл в редиците на Сдружението! Уставът на Гражданско сдружение „Загорово“ е публикуван на сайта www.zagorovo.com в раздел „Презентации“ и е достъпен на заинтересованите лица. Ние залагаме на хората! Добре Дошли при нас!

Posted by: | Posted on: декември 20, 2014

img635

Posted by: | Posted on: октомври 9, 2014

Съобщение

SAM_2362

Излезе брой 2 на вестник „ЗАГОРОВО” В гр.Септември можете да го намерите на РЕП – жп гара, в павилиона на Гаро Агопян, в магазин за дрехи срещу пощата/ при Цецка/, в минимаркет „Централ“ и в офиса на Сдружението. В останалите селищата вестникът се разпространява чрез читалищата по търговските обекти.
 Вестникът излиза в края на всеки месец.

 

 .

Posted by: | Posted on: юни 11, 2014

Още една високо хуманна постъпка

D0-97-D0-90-D0-9F-D0-9E-D0-9F-D0-9E-D0-92-D0-90
Общински съветник от ОбС Септември дарява ежемесечно сума на деца в нужда
На среща с представители на сдружение „Загорово”, общинският съветник д-р Николай Йовчев изяви желание да превежда всеки месец сумата от 100лв. на болни деца, нуждаещи се от средства за лечение и възстановяване. 

Желанието на д-р Йовчев е, сдружение „Загорово” да издирва нуждаещите се деца и осъществява предаването на сумата, получена вече на банковата ни сметка.      Това е изключително отговорна задача  за нас и признание от обществена личност, каквато е д-р Йовчев. Затова етиката ни задължава да ви информираме ежемесечно за благородната кауза.
   Сдружение „Загорово” има вече известен опит за благотворителна дейност като съорганизатор на концерта „Да подарим надежда на Славянка”, състоял се във Ветрен дол по идея на кмета на селото. Паралелно с всички цели и идеи, които сме си поставили и осъществяваме, искаме и да успеем да отдадем своя граждански принос за да растат децата ни здрави и щастливи, да няма разделение по етнически и религиозен принцип при подпомагането със средствата, дарени от д-р Йовчев.

    Защото това са нашите деца- децата на община Септември… и на България!
Първата сума днес беше дарена на детето: Бистра Василева Ангелова от с. Злокучене, с диагноза – нефробластом, лечение-химиотерапия. Със сумата ще бъдат закупени част от необходимите лекарства за въстановяване.
Пожелаваме от все сърце пълното оздравяване на малката Бистра.
Гражданско сдружение „Загорово” благодари за проявената сърдечност и човечност на д-р Николай Йовчев. Ние, гражданите, си пожелаваме такива общественици да се умножават многократно. И когато, „До всяко добро същество, застане поне още едно, тогава”…
Тогава, може би, ще живеем по-добре!
„Дано!”

Posted by: | Posted on: май 19, 2014

Една полезна, доброволна инициатива

P1040546

На работа

Подготовката за Деня на Ботев и загиналите в освободителната борба в с. Бошуля започна с инициатива на кмета г-н Л. Христосков и Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Те проведаха съвместна акция за почистване на селото. Членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса се включиха в доброволната инициатива, ръководени от председателя си г-н Спас Думбалаков.

Председателят – Спас Думбалаков

 С цялата тежест на своите 82 години, той ръководи дейността на организацията с твърда ръка и с нови, ползотворни идеи.

Осъществяването на хубавата инициатива в с. Бошуля е със съдействието на община Септември, сподели кметът Л. Христосков.

Posted by: | Posted on: април 29, 2014

Кажете „Не” на телефонния измамник!

Untitled

       

Лекция на тема как да се предпазим от телефонните измами се проведе вчера/28.04/ и в с. Семчиново. Възрастните хора с интерес изгледаха мултимедийната презентация, която представи г-н Джоков. Споделиха за множество подобни обаждания и в с. Семчиново, за обща радост, неуспешни. Присъстващите разискваха и върху това, трябва ли законите за подобни измами да бъдат по-строги. Надяваме се с тази кампания да допринесем за драстично намаляване на броя на измамите на територията на нашата община, като сме и обнадеждени от думите на г-н Джоков, който подчерта, че за първото тримесечие на годината, подобни случаи са едва 7 на територията на цялата Пазарджишка област. Благодарим за поканата на председателката на пенсионерски клуб „Чинарите“, с. Семчиново, г-жа Златка Ладжова! Кампанията продължава