Изложба на стари снимки вече краси гара Септември

Posted by: | Posted on: август 25, 2016

Стари снимки, които отразяват историята и развитието на гара Септември ще украсяват вече гарата. Поводът е 90-годишнината от откриването на теснопътната железопътна линия. На 02.08.2016г., ентусиасти от „Загорово“ подредиха стари снимки в една от залите на сградата, където с мултимедийна презентация бяха показани най-важните моменти от историята на гара Септември. Изложбата е дело на Иванка Кърджийска, Спасимир Пилев и Борислав Раков. Снимките са събирани с години, като част от тях са от ДА-Пазарджик и са дигитализирани благодарение на сътрудничеството между архива и Уикипедия, друга част местните ентусиасти издирили сами. Най-ценната от тях е автентична стара пощенска картичка от 1906-1908г. с изглед на гара Сарамбей. Снимките са поставени във фини рамки, а текстът под тях има превод и на английски език, което ще даде възможност на чуждестранните туристи, пътуващи по линията, също да се запознаят с част от историята на гара Септември.
На мероприятието присъстваха началник- гарата Николай Асенов, началник РЦ- Стефан Малинов, бившите началник – гари Георги Данчев и Ангел Керимов, бившия началник сектор „Товаро-претоварна дейност“ Симеон Симеонов и много машинисти. Гости на мероприятието бяха доц. Ковачев-председател на спортния клуб“Локомотив“, г-н Гаро Агопян, председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса Стефан Чавдаров, граждани и родолюбци.
В организацията на събитието се включи НЧ „Будители-2004“, гр. Септември, които посрещнаха гостите по стар български обичай – с топла питка и шарена сол.
Снимките, на които днес се любуваха всички гости, ще бъдат изложени трайно на подходящо място в гара Септември, за да може всеки пътник, гост и местен жител да се запознае с част от историята и развитието на гара Септември, благодарение на която се е развил и градът.
Гражданско сдружение „Загорово“ благодари за оказаната подкрепа на ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, на началник-гара Септември, г-н Асенов, както и на г-н Георги Вергиев-общински съветник от ОбС, гр. Септември за финансовата подкрепа на мероприятието.