Три сдружения, обединени от една цел – да съхранят българското –  на съвместна среща в гр. Септември

Posted by: | Posted on: декември 21, 2016
SONY DSC

Българските традиции са преминали през вековете и са живи и днес. В тях те са вплели характерни за народа ни занаяти, песни, танци, костюми, фолклорни обичаи, автентичните елементи от своя бит и вярвания. В навечерието на предстоящите коледни и новогодишни празници, самодейци от „Загорово“ представиха обичаите „Бъдни вечер“ и „Коледа“ пред гостите от Фондация „Бесарабски българи – 98“ и Сдружение „Българско небе“. Обединени от една цел – да издирим, съхраним и популяризираме българските традиции и обичаи, трите граждански организации поставиха началото за съвместна дейност на работна среща, провела се след мероприятието.

Една малка българка, Мариелка от Карабунар, поздрави всички със стихотворението „Аз съм българче“.

„Бъдни вечер“ и „Коледа“ пресъздадоха самодейците от Карабунар с художествени ръководители Йорданка Пачева и Стоимен Писков. Облечени в стари, автентични карабунарски носии, самодейците грабнаха публиката със своята артистичност и професионализъм. Диалектните разговорни форми, обичая в семейството и леко шеговития тон на „свекъра“ предизвикваха бурни аплодисменти сред гости и съмишленици.

Срещата започна с откриване на изложба – живопис на художника Константин Анастасов, която той посвети на бесарабските българи по повод гостуването на представителите от Фондация „Бесарабски българи – 98“ и Сдружение „Българско небе“. Гости и домакини станаха свидетели на уникално ревю от само малка част от богатата колекция автентични народни носии, която „Загорово“ притежава. Носиите на старите българи… омая от едно отминало време – време на мир, хармония, мъдрост и доброта. Едно голямо разнообразие по вид, материя, кройка. И красота. Толкова красота, че в дневниците си чуждите пътешественици са написали: „Носията на българките е твърде изящна. Те вплитат в косите си няколко украшения и носят гривни, удивително дебели, от метал или от стъкло.” Жените са красиви, пъргави, миловидни…”, „Забележителни са облеклата и хубостта на селянките по тези места. Те са облечени с бели ризи, на които платът е от дебело платно, но изпъстрени по края с коприна от всякаква краска. В това облекло те са много хубави и напети.” Цялата тази ненадмината красота са сътворявали сръчни ръце през столетията, сътворявали са ги от естествени материи – вълна, памук, коноп, лен и коприна, които обработвали ръчно. Българките, с вродения си стремеж към прекрасното, предели,тъчели, шили, багрели, везали престилки, сукмани и ризи, плели дантели. Влагали чувства, емоции, вяра, възприятия за света. Те внушават мъдрост и благородство и с право можем да ги наречем истински творения на непреходното народно изкуство. С право можем да ги наречем ДОСТОЛЕПИЕ БЪЛГАРСКО!

В ролята на манекени се въплътиха младите момичета Елица, Нона, Веника, Симона, Теодора, Александра, Петя, Борислава, Василена, Йорданка, Мария, Цветелина и Анелия. Освен уникалните костюми, на ревюто за първи път бяха представени и стари автентични пафти от Серско, чиято красота предизвика бурни ръкопляскания.

Бесарабските българи подариха на Сдружение „Загорово“ икона на Св. Иван Рилски“, а двете гостуващи сдружения получиха дар от стари, автентични, вълнени торби, ръчно изтъкани, както и шаржове, нарисувани от художника Константин Анастасов.

Управителният съвет на „Загорово“ благодари на всички участници за подготовката и прекрасното представяне!

Добрите идеи имат стойност, когато станат реалност…

Благодарим ви, приятели!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC