Стомна от Бусинци – в Карабунар

Posted by: | Posted on: март 25, 2014
P3121496-Copy

       
      На около час и половина път от столицата се намира село Бусинци, център на специфичното бусинско изкуство – Школата по керамика.   Бусинските майстори сътворяват уникални и неповторими по своята същност керамични съдове, които днес в една част могат да се видят и разгледат обстойно в специалната експозиция, посветена на тях, в музеят на селото. Животът и съдбата на всеки един от бусинските майстори е уникална по своята същност, някои от тях остават до сетния си дъх в селото и създават образци на изкуството, други обаче пътуват и разнасят славата на бусинската керамична школа из всички краища на страната, и извън пределите ѝ. Бусински съдове пътуват до Сирия, Египет и Тунис и др., още по времето на Османската империя. Школата по керамика в с. Бусинци се утвърждава и разпространява в продължение на три-четири века, създават се исторически образци на народното творчество. Бусинци е ядрото, център, в който се фокусират многовековни умения и традиции.

 
Днес бусински керамични съдове могат да се видят в султанския дворец Топкапъ, в Лувъра, Британският музей, Музеят на керамиката в Италия, музеи в Япония, САЩ, Нова Зеландия и… в един дом в с.Карабунар.

Стомната, която ви представяме носи всички характерни особености на бусинската керамична школа – оригиналност/гърлото е оформено като гроздоберачка/, цветовете са ярки – синьо, зелено,жълто, кафяво. Попаднала е в Карабунар, най – вероятно, чрез пътуващ търговец, а няма нищо по-естествено точно в това село да се хареса мотив, свързан с гроздето и виното.

Снимките са предоставени от г-жа Валя Шуманова